Meny
MENY
magasinet_nylogo_google – Kopi

Hvordan velge riktig telt?

Tunneltelt, kuppeltelt, fjelltelt, gapahuk, campingtelt eller lavvo?
I jungelen av telt er det ikke alltid så lett å velge det som passer deg og ditt bruk.
Det første man bør avklare er bruksområdet du tenker for ditt nye telt. Skal du ferdes alene over lengre tid trenger du et telt som har lav vekt, tar liten plass og behovet for god plass i teltet er begrenset.
Skal du primært på korte familieturer er kanskje behovet for god plass i sovedelen og et stort forteltet til bagasje og matlaging viktigere enn vekt og pakkvolum. Er du en helårsvillmarking som trives best på tur alene eller kommer teltet kun bli brukt om sommeren i nærmarka med både store og små?

Vi deler gjerne telt inn i tunneltelt og kuppeltelt der tunnelteltet er det mest brukte i idag. Tunnelteltet kjennetegnes med et stort fortelt, forholdsvis lav innvendig høyde, utluftingsmuligheter i endene av teltet, raskt oppsett med stenger i utvendige stangkanaler. Kuppelteltet er høyere og har ofte noe mindre fortelt enn tunneltelt, lufteventilene er i toppen av teltet og teltstengene monteres gjerne på innerteltet for så å feste ytterduken over stengene. Kuppelteltet tar ofte litt lenger tid å sette opp. Siden kuppelteltet gjerne er høyere enn tunnelteltet blir også dette noe mer utsatt i sterk vind.

For deg som skal bruke teltet sommer og vinter, til fjells og til skogs er det viktig at teltet har stormatter, mange barduner og pluggfester slik at det står mest mulig stabilt i sterk vind. Teltet bør ha ytterduk i ripstop slik at en eventuell rift ikke river opp hele duken og stormmattene brukes til å legge snø eller stein på slik at teltet står godt i sterk vind.

Er det plass til tre personer i et tremannstelt?
Ja, det er plass til tre personer i et tremannstelt, men om det er veldig god plass er en annen ting. Dersom ditt behov tilsier at plass og liggekomfort er viktigere enn vekt bør du vurdere et telt som er hakket større enn antall mennesker som skal bo i teltet. Er dere to stykker som skal bruke teltet kan du vurdere å invistere i et telt beregner for tre personer. Er det barn med i bildet er dette absolutt å anbefalle. Er været så dårlig at det blir mye tid inne i teltet så er det godt å ha litt ekstra plass både i sovedelen og til matlaging i forteltet.

Mange på tur?
Er dere mange på tur kan man vurdere en lavvo. Med en lavvo får man god romfølelse og boltreplass, men en lavvo veier gjerne mer enn et telt og har større pakkvolum. Er teltplassen i nærheten av vei eller man er flere til å dele vekten i ryggsekken så er en lavvo en ypperlig bolig.  Det er mulig å brenne bål i en lavvo, men en lavvobrenner eller lavvoovn er absolutt å foretrekke. Skal man fyre åpen ild i lavvoen må man passe på at det er nok trekk, det holder sjeldent med lavvoens egene lufteventiler. En god åpning må lages under en av stormmattene og døråpningen må åpnes. Hvor mye må man nesten prøve seg frem til. Topphatten må justeres slik at den tetter mot vinden slik at røyken finner veien ut av toppen. Lavvoene har ofte flammehemmende ytterduk, men duken kan fort få gnisthull allikevel. Bruk derfor ved som spruter minst mulig, bjørkeved er bedre enn gran.

Campingtelt.
Et campingtelt kjennetegnes ofte med ståhøyde innvendig, opptil flere soverom og god plass til bagasje. Campingtelt har også gjerne stort pakkevalum og høyere vekt enn andre telt. Campingteltet er perfekt i basecamp, om teltplassen er nærme en parkeingsplass og selvfølgelig på campingplassen. Ønsker man mest mulig bokomfort er campingteltet å foretrekke, men skal du på langtur til fots blir disse teltene ofte altfor store.

Gapahuk.
En gapahuk er perfekt på kortere turer og for deg som trives godt under åpen himmel, mensom vil ha en sikkerhet mot regnskurer. Gapahukene kommer består av tak som skråner bakover og to sidevegger slik at det er åpen i front av gapahuken. Her kan man gjerne fyre en skikkelig nying som brenner og varmer lenge. Gapahuken er ypperlig til fisketuren i skogsterreng, til orrfuglleik eller som et litt sprekere alternativ til telt.
I det siste har det også kommet varianter av gapahuken som leveres med dør. Dette gjør at man får enda bedre beskyttelse mot vær og vind, men ikke like stabilt som et telt.

Tarp.
Tarp, presenning, overseil, solseil eller duk – kjært barn har mange navn. En tarp er en kvadratisk, vann- og vindtett duk med maljehull og fester for barduner. En tar liten plass i sekken og spennes opp imellom trær i passende avstand og vipps så har du et krypinn. En tarp er ogsåp ypperlig for å lage et tak over inngangen på teltet slik at man får en større plass som er tørr til matlaging eller lignende. På varme sommerdager kan det også være deilig å legge seg under tarpen og kikke på duppen i tjernet.

Bestselgere

Del