Meny
MENY

Vintertur med telt!

Telttur om vinteren høres kanskje litt skummelt ut for mange og du tenker kanskje at det er forbeholdt de barskeste friluftsmenneskene?
Med god planlegging og forberedelser er en vintertur i telt overkommelig for de fleste og kan være en fantastisk opplevelse både for store og små villmarkinger!

Vintertur med telt
Del

Sist oppdatert: 14.02.2020

Vinterstemning

Stillheten som legger seg over det snødekte landskapet skaper en helt egen stemning. Det å sitte foran bålet og kikke opp på stjernehimmelen en vinterkveld er en annen opplevelse enn om sommeren. Om vinteren slipper man også unna insekter og det er en enkel sak å finne den perfekte teltplassen.

Allemannsretten gir oss lov til å sette opp telt i utmark, året rundt. Teltet må plasseres lenger enn 150 meter fra bebodde hus og hytter og man har lov å la teltet stå i to dager.

vinterlandskap

Begynn i det små

Vintertelting handler som mye annet om rutiner. Med faste og gode rutiner gjør man trygge og sikre valg. Er du helt fersk med vintertelting kan det være lurt å teste litt i trygge omgivelser, hva med å sette opp teltet i hagen en vinterkveld? Kanskje du bor slik til at du kan gå 100 meter fra huset og ut i skogen?

Har du en hytte kan du teste en overnatting i teltet rett ved hytteveggen. Man får den samme opplevelsen av utstyret som om man var langt til skogs og det er lettere å avbryte om det skulle bli behov for det.

Vintertelting i skogen kan oppleves som tryggere enn i høyfjellet da det er lettere å finne beskyttelse mot vær og vind. Vintertelting i fjellet krever mer erfaring og riktig utstyr. Ikke glem at “nærturen” kan gi deg like fine opplevelser som en tur på snaufjellet. 

Dersom du skal ut på en lengre tur, er det lurt å lese seg opp på området du skal inn i. Sjekk ut snøskredfaren på varsom.no om du skal bevege deg i fjellet. Dette bør du gjøre før du mister mobildekning.

Fjellvettreglene finner du her..

Sol vinterstid

Våre beste tips til vinterteltturen

Her har vi satt sammen noen smarte tips til deg som kunne tenke deg å prøve ut en overnatting i telt vinterstid. Er du mer erfaren kan du allikevel kanskje snappe opp noen tips.

Hvor skal turen gå?

Finn ut hvor du skal, husk at dørstokkmila kan være den lengste. Det er hverken lengden på turen eller lengden til området som er avgjørende for en vellykket tur. Bruk nærområdet, enten det er der du bor eller der du har hytte. Kanskje du vet om fine steder som ikke er langt fra der du kan parkere bilen?

vintertur i nærområdet

Finn teltplassen

På vintertur har vi oftest med ski og kanskje i noen tilfeller truger. Finn en fin plass og tråkk ned snøen slik at den blir hard der du skal sette opp teltet. Tråkk helst til et større område enn arealet av teltet, da blir det lettere å feste bardunene. Tråkk også ned et område foran inngangen til teltet så slipper du å tråkke langt ned i snøen når du skal inn og ut av teltet.
Dersom du lar den området du har tråkka ned ligge urørt noen minutter, så setter snøen seg bedre.

Er teltplassen vindutsatt kan du bygge en levegg av snø for å skjerme teltet mot vind og snøføyke. Denne lages av snøblokker du har laget med snøspaden. Bygg en kraftig mur i minimum samme høyde som teltet. Den må være kraftig nok slik at den ikke blåser ned og den må plasseres så langt unna teltet at det ikke dannes en bakevje der snøføyka legger seg altfor nærme teltet.

Snøblokker

Ta på deg dunjakka

Dersom du har gått et stykke før du kom til teltplassen er du helt sikkert god og varm. Ha en dunjakke lett tilgjengelig og ta på deg denne straks du stopper, det gjelder også om du har pauser på vei til teltplassen. 

Varm jakke mammut

Sett opp teltet

Sett opp teltet med kortsiden mot vinden, dette er spesielt viktig om du bruker et tunneltelt. Et tips er å gjøre det til en vane å feste en karabin i sekken eller i pulken med en snor/cord til en av pluggfestene i kortenden/fotenden av teltet. Da vil ikke teltet fly sin vei om det skulle være mye vind.

Bruk snøplugger da de er lengre og bredere enn vanlige plugger. Vanlige plugger vil være vanskelig å få festet godt.
Ski og staver er supre å bruke for å feste barduner. Dersom du bruker ski med stålkanter må du huske å ha stålkantene/undersiden av skien vendt mot teltet slik at de ikke kutter bardunene.

Bruker du staver og setter de med trinsen opp må du være forsiktig slik at ingen faller på stavpiggen. Det beste er å grave et hull med spaden og sette stavene med trinsen ned, men da må du huske å grave de opp igjen også. Hvis du prøver å dra de opp med makt er det fort gjort at trinsen blir liggende igjen under snøen.

Husk at dersom teltplassen er basecamp over flere dager for kortere turer er det lite hensiktsmessig å bruke ski og staver som bardunfester, da må du ha med nok snøplugger. 

Kast snø rundt kantene på teltet eller på stormmattene, dette gjør at teltet fester seg og blir mer vindstabilt og lunere.

kuldegrop vintertelting

Kulde- og kjøkkengrop

En kulde- og kjøkkengrop øker komforten på vinterturen. Grav en grop i ca halvparten av forteltet, ikke helt ut mot teltduken da vinden fort finner veien inn. Det er veldig behagelig å kunne sitte i innerteltet og strekke ut beina, spesielt når man skal lage mat i forteltet. Om det er mye snø kan du grave gropen så dyp at du kan stå oppreist i forteltet, dette gir mer rom for bevegelse og er praktisk når du skal kle av og på deg. Den delen som ikke er gravd ut fungerer utmerket som kjøkkenbenk.
Det finnes mange kreative måter og “innrede” kjøkkenet på, men de fleste har kjøkkenbenken mot skråtaket i et tunneltelt.
Man kan også lage hyller i snøveggen og kanskje en liten benk til støvler.

Ren og skitten side

Gjør det til en vane og ha en ren og en skitten side i forteltet.
Mat og snø til snøsmelting på en side. Drivstoff, søppel og doartikler på den andre siden.
Dette sikrer god hygiene og hindrer forurensing av snø til drikkevann og mat. Det samme gjelder for dobesøk, etabler en fast plass der man går på do slik at man ikke tar snø til drikkevann fra feil plass. Det er smart og tråkke en sti med ski eller truger til doplassen så du kan gå dit med sko.
Erfarne vinterteltere har gjerne med en egen tisseflaske slik at man slipper å gå ut av teltet om natten. Det finnes også smarte tissetrakter for jenter. Husk og merk tisseflaska godt!

Dersom du skal på tur over flere dager er man avhengig av å smelte snø til drikkevann. En egen ren pose til snø, f.eks en stor Ikea pose, er praktisk å ha i forteltet eller rett utenfor døra.

Dovrefjell sitteplate

Innerteltet – en innesone med strengt ordensregime

For best mulig komfort, hygge og trivsel på vintertur skal kun det mest nødvendige utstyret inn i innerteltet.
Gjør det til en vane å dra minst mulig snø inn i innerteltet, bruk en snøbørste – en oppvaskkost fungerer supert – og børst vekk mest mulig snø før du går inn i innerteltet.

Gjør det komfortabelt og hyggelig i teltet med en fjellduk i bunnen av teltet, reinsdyrskinn over liggeunderlaget og kanskje har du med en lyskjegle du kan henge i taket.

Mange produsenter av liggeunderlag lager også utstyr som gjør at du kan lage en stol av liggeunderlaget, ellers finnes det sitteplater med rygg som gjør det ekstra komfortabelt inne i teltet.

Lufting i telt

På vintertur er det viktig å lufte godt i teltet om natten for å begrense kondens og isdannelse på teltduken. Når vi har lagt snø opp langs kantene og på stormmattene kommer det mindre luft inn herfra. Bruk derfor de ventilene som er plassert høyere på teltet og lag en åpning øverst på døra til innerteltet.

Skal fyre brenneren til morgenkaffen er det lurt å skrape vekk den isen som eventuelt har lagt seg på teltduken før du starter brenneren. Da begrenser du drypping fra taket når isen smelter.

Mammut Recovery Perform

Sovepose

En kald natt med dårlig søvn vil kunne ødelegge en ellers super turopplevelse. Velg en sovepose som er beregnet for vinterbruk, dersom du ikke har dette kan det løses ved f.eks å kombinere en 3-sesongs sovepose med en fjellduk eller en sommerpose. Både dun og fiberposer fungerer, men de har ulike egenskaper og prislapp.

Trenger du hjelp til valg av sovepose? Les vår guide til valg av sovepose her..

Fyring av brenner i telt

brenner i telt

De fleste teltprodusenter fraråder at du fyrer med brenner i teltet da det alltid er en risiko forbundet med dette. De aller fleste som er på vintertur bruker allikevel brenneren i teltet, både til matlaging, snøsmelting og varme.

Skal du fyre brenner i teltet er det viktig at du kjenner brenneren godt!

Det er tryggere å bruke brenneren i ytterteltet enn i innerteltet. Hvis det ikke er strengt nødvendig å bruke den i innerteltet så bruk den i ytterteltet.
Brenneren må stå stabilt på en plate slik at den ikke synker ned i snøen eller velter. Brenneren må stå slik at det er god nok klaring til teltduken.

Husk å lufte skikkelig om du bruker brenneren i teltet. Dårlig ventilasjon i teltet øker faren for karbonmonoksid forgiftning!

På vinteren er det anbefalt å bruke bensin eller multifuelbrennere da disse fungerer bedre enn gassbrennere. Gass, som er væske under trykk på boksen, fordamper ikke om det blir for kaldt.
Mange brennere som går på bensin må forvarmes, og da er det viktig å være obs på at flammene kan gå høyt over brenneren. Forvarm gjerne brenneren nede i kuldegropa eller utenfor teltet så er du sikker på at flammen ikke når teltduken. 

En god regel for sikker fyring av brenner i telt er å aldri legge seg i soveposen når brenneren er i gang da det er lett å sovne fra brenneren. Ha alltid en kniv i nærheten så det er mulig å skjære seg ut av teltet om uhellet skulle være ute.

Øv på bruk av brenneren før du bruker den i teltet.

Exped liggeunderlag

Liggeunderlag

Liggeunderlaget er minst like viktig som soveposen for å holde deg varm og god på vinterturen. Velg et liggeunderlag som er beregnet for vinterbruk eller kombiner flere tynnere underlag for å oppnå samme egenskaper.
Uansett er det lurt å ha med to liggeunderlag, et oppblåsbart for vinterbruk og et “vanlig” skumcelleunderlag.

Reinsdyrskinn i tillegg til liggeunderlagene vil også øke komforten.

Les våre tips til valg av liggeunderlag her..

Hold deg varm og tørr

Er man i aktivitet blir man fort varm og svett. Bruk ullundertøy på vintertur, ull isolerer selv om det er vått og lukter ikke på samme måte som syntetisk undertøy.
Når du går inn i teltet for kvelden og den innerste trøya er fuktig eller våt tørkes denne best på kroppen. Er du kald kan du ta på en tørr trøye og ta den fuktige på utsiden av denne for å få tørket den før du legger deg for natten.
Sokker og vanter tørkes best på innsiden av lårene mens du sover i soveposen.

Ha alltid et tørt skift med ullundertøy, tykke sokker og lue/balaklava i ull som du kan ha på deg i soveposen. Beveg deg slik at du får varmen før du kryper ned i posen. Spis gjerne et varmt måltid, drikk en kopp kakao eller solbærsaft og gå på do før du legger deg. Et annet godt tips er å fylle en varmeflaske med varmt vann som du har i fotenden av soveposen.

Pakk klær og utstyr i vanntette pakkposer med ulike farger, eller merk posene med en teipbit med tekst på, så holder du bedre kontroll og du slipper at utstyret blir vått.

spis godt på telttur

Spis og drikk godt

På vinterturen brukes mye av tiden inne i teltet, til både snøsmelting og matlaging. Det er derfor viktig, som tidligere nevnt, å ha kontroll på ren og skitten side.

Husk å få i deg nok drikke jevnlig, det er lett å “glemme” å drikke nok om vinteren. Man svetter ikke like mye og får ofte ikke den samme tørsthetsfølelsen på vinteren som på sommeren.
Et godt tips for å gjøre snøsmeltingen effektiv er å samle ren snø i en stor IKEA pose som du har lett tilgjengelig. Da er det også lurt å ha en liten øse til å fylle kasserollen med.
Er det kaldt kan det være lurt å lage et trekk av f.eks et gammel liggeunderlag som du har rundt flasken så vannet ikke fryser. Fyll alltid termoser med varmt vann før du legger deg for kvelden.

Det er også viktig å få i deg nok mat på vintertur. I dag finnes det mange gode varianter av turmat som du kun tilsetter varmt vann.
En populær frokost, spesielt blant de yngste villmarkingene, er å lage lapper eller pannekaker på brenneren. Du kan også toppe turen med å lage pizza på bålet til middag!

Vil du prøve deg på pizza på bålet? Les hvordan du gjør det her..

kos på telttur

Husk hyggen i teltet

Det blir som nevnt, ofte flere timer i teltet på vinterturen enn om sommeren. Ta med en lyslenke og heng den i telttaket for stemning og hygge. Ta også med en powerbank som sikrer nok strøm til duppeditter. Yatzy og kortspill er sosialt og moro eller rett og slett kos deg med en god bok – husk hodelykt og sjokolade!

God vintertur!

Lukk
Handle for 1500 kroner mer og få gratis frakt!
Gjelder klimanøytral servicepakke
(levert til nærmeste utleveringssted)
0 av 1500