Meny
MENY

Puss og vedlikehold av våpen

Det viktigste jaktutstyret vårt er våpenet, og som alt annet utstyr trenger dette vedlikehold. Med jevnlig våpenpuss forlenger du våpenets levetid, sikrer at våpenet fungerer som det skal når skuddsjansen kommer, og ikke minst så er det viktig at våpenet er sikkert i bruk.

våpenpuss
våpenpuss
Del

Sist oppdatert: 21.04.2020

Generelt om vedlikehold og våpenpuss:

Hvor ofte må jeg pusse?

Hvor ofte man må pusse våpenet kommer av flere faktorer, men om du har vært ute i snø og regn eller om du skutt med våpenet bør du ofre noen minutter til våpenpuss. Spesielt puss av løpet er viktig etter at man har skutt eller vært ute i fuktig vær. Gravrust i løpet er vanskelig å få gjort noe med når det først har oppstått.

Våpenpuss ved lagring av våpenet
Skal du lagre eller sette bort våpenet over lengre tid er det lurt å sette inn våpenet med rustbeskyttende olje. I våpenskap sirkulerer luften lite og våpnene er dermed mer utsatt for rustangrep hvis det er høy luftfuktighet.

Lyddemper
Husk å skru av eventuell lyddemper før du setter våpenet i våpenskapet over lengre perioder. En lyddemper som har kruttslam innvendig kan avgi ammoniakkgasser som kan resultere i korrosjon av rifleløpet og kan også gjøre at lyddemperen setter seg fast. 

Hvordan du utfører våpenpussen:

1. Enkel demontering av våpenet:

På rifle med bolt action tar man ut sluttstykket. På o/u og s/s hagler tar man av forskjeftet og demonterer løpet fra låskassen. På halvauto-/pumpehagler løsner man løpsdelen fra resten av våpenet.

2. Rengjøring av våpenets løp:

Hvor mye tid man skal bruke på innvendig våpenpuss av løpet er avhengig av løpets tilstand. Har man bare skutt noen få skudd eller vært ute i fuktig vær kan man bruke litt tyntflytende våpenspray og deretter dra igjennom med en pusselapp.

Hvis man har skutt flere skudd eller det er lenge siden siste puss kan man ta en grundigere rens. Man sprayer da løpsrenser/solvent inn i løpet, eller påfører løpsrenseren på en pusselapp og trekker den i gjennom løpet. La dette stå å virke i en time eller to, men ikke la våpenet stå over lengre tid med løpsrenser i løpet. Spesielt på rifleløp er det viktig å bruke løpsrenser til dette formålet, den løser opp “usynlige” mantelavleiringer. 

Etter at løpsrenseren har virket en stund kan man bruke en pussestang med kobberbørste og trekke i mellom løpet noen ganger, dette gir en enda grundigere rens. Deretter drar man i gjennom løpet med tørre pusselapper for å få det rent.

Når løpet er rent kan man: 

  • Enten ta litt våpenspray på en pusselapp og trekke i gjennom løpet, dermed får man en beskyttende film med våpenolje som beskytter for rust hvis det skal brukes i fuktige miljøer eller settes bort for lagring. 
  • Eller man kan velge å tørrpusse løpet. Dette gir mindre risiko for fastbrenning av olje ved skyting, men gir også større mulighet for rustskader.

Når man pusser rifleløp så må man alltid huske på å føre pussestokken inn fra låsekammeret og ikke inn fra pipemunningen. Fører man en pussestokk i metall inn fra pipemunningen kan dette skade kroningen på rifleløpet (avslutningen på enden av løpet), som igjen kan resultere i dårligere presisjon.

3. Rengjøring av våpenets øvrige metalldeler:

Fjern kruttslam, gammel olje, rust, etc.
Tyntflytende våpenspray er ofte ideelt til dette formålet. Spray på områdene som trenger rens, tørk deretter av med papir, pusselapper eller ei gammel t-skjorte. Er det områder hvor våpensprayen ikke klarer å rengjøre godt nok kan man prøve med løpsrenser/solvent som har noe kraftigere renseegenskaper. 

På små bevegelige deler som det er vanskelig å komme til uten å demontere mye (avtrekkermekanismer, sluttstykker innvendig, etc.) kan man også bruke avfetterspray. Denne er svært enkel i bruk: spray på – og la det renne av. Etter å ha tørket våpendelene rene påfører man et tynt lag med våpenolje/våpenspray, dette er spesielt viktig på alle bevegelige deler. 

Skal man bruke våpenet under kalde forhold (minusgrader) bør man velge en olje/spray med lav frysetemperatur.
På rifler skal ikke kammeret, fronten av sluttstykket og rekylklakker settes inn med olje, dette kan medføre dårligere presisjon.

4. Vedlikehold av treverk:

Dersom våpenet har koble og skjefte i treverk er det viktig å unngå å søle våpenolje på treverket da treet kan ta skade av våpenoljen. Hvis man søler olje på treverket bør man tørke bort mest mulig. Et av få unntak er Ballistol Universal våpenolje som er en alkalisk olje som ikke skader treverk.

Hvis treverket er lakkert trenger ikke dette vedlikehold, men på lang sikt er det nok best å fjerne lakken og sette inn stokken med stokkolje. Alle andre skjefter som ikke er lakkert trenger vedlikehold. Hvis ikke risikerer man at treverket tørker ut og stokken kan sprekke ved belastning. På rifler kan også stokken vri seg og presse på løpet, som igjen vil medføre dårlig presisjon ved varmskyting.

Påfør et tynt lag med stokkolje på skjeftet og la dette få lov til å trekke inn i treverket, gjerne en time eller to. Er treverket veldig tørt, eller det er lenge siden sist man har gjort dette, kan det være nødvendig å påføre stokkolje flere ganger til treverket er mettet. Tørk deretter av all olje som ikke har trukket inn. En gammel t-skjorte eller litt papir kan brukes til dette. 

Våpenpuss i felt og grundig vedlikehold:

Vedlikehold “Ute i felten”:

Er man flere dager ute i felten og spesielt hvis det er dårlig vær bør man bruke et par minutter på enkelt vedlikehold for å unngå rustskader. Tørk av fuktighet når dagens jakt er over og påfør et tynt lag med våpenolje eller våpenspray. Dra i gjennom løpet med en pusselapp med tyntflytende våpenspray eller bruk en Bore Snake Original pussesnor som er en supereffektiv løpsrenser.

Ekstra grundig vedlikehold:

Dette er noe som bør gjøres etter at våpenet er noen år gammelt, eller har blitt brukt mye. Dette bør kun utføres av personer som er godt kjent med våpenets funksjoner og som ikke har 10 tommeltotter. Alternativet er å la en børsemaker gjøre denne jobben.

Ved grundigere vedlikehold bør skjeftet tas helt av riflen/haglen. Innvendig mekanikk bør påføres riktig olje/våpenfett på de rette områdene. Både for å unngå rust, men også for å smøre de rette delene. For våpen som har treskjefter kan det også påføres stokkolje innvendig for å unngå sprekkdannelser.

På rifler så er det anbefalt at man testskyter våpenet etter at skjeftet har vært av, det kan bli treffpunktvariasjoner når et skjefte har blitt skrudd på plass på nytt.

Våpenpuss – hva trenger man av utstyr:

Pussesett
Et pussesett inneholder mye av det du trenger for enkelt vedlikehold av våpenet og er et praktisk “startutstyr” om du ikke har pusseutstyr fra før. Velg et pussesett som er tilpasset ditt kaliber. Som regel bør man supplere et pussesett med andre produkter.

Se alle våre pussesett her.

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.

Pussestokk
En hel pussestokk er mer robust, mens en delbar pussestokk er mer praktisk med tanke på oppbevaring. I pussesettene våre finner du en delbar pussestokk. Velg en pussestokk som er tilpasset ditt kaliber.

Pussesnor
Et enkelt alternativ når du skal tørrpusse løpet før skyting eller for å olje løpet etter skyting. Bore Snake Original er en avansert pussesnor som både kan brukes i felten og når man skal ta grundigere vedlikehold. Disse finnes i de fleste kaliber, velg den som er tilpasset ditt kaliber.

Pusselapp
Pusselapper brukes for å påføre rensemiddel til løpet, for å fjerne rensemiddel og skitt, og for å påføre våpenolje. Pusselappene kan også fint brukes på andre våpendeler. Velg en størrelse som er tilpasset ditt kaliber.

Se våre pusselapper her.

Pussefille
En pussefille i bomull, f.eks. en gammel bomullskjorte er praktisk for å tørke av fuktighet, olje  og skitt. Ideell også når man skal påføre olje, stokkolje, etc.

Våpenolje
Våpenolje smører metalldelene på våpenet slik at de mekaniske delene fungerer som de skal, oljen forhindrer også rust. Ved lagring over korte og lengre perioder bør våpenet stå med et tynt lag olje.

Løpsrenser/solvent
Brukes for å fjerne kruttslam, avleiringer, mantelbelegg fra løpet innvendig. Kan også brukes for å fjerne slam fra bevegelige deler. Løpsrenser skal fjernes etter man er ferdig med rensen. Metallet skal enten tørrpusses eller settes inn med olje avhengig av hvilken deler det er snakk om.

Skjefteolje
Smøres på treverket på våpenet for å unngå sprekkdannelser og at treverket vrir seg. Finnes ofte i flere fargealternativ. Velg den som passer ditt treverk.


Lukk
Handle for 1500 kroner mer og få gratis frakt!
0 av 1500