Meny
MENY

Slik tar du vare på tur- og jaktstøvlene dine

Om du er en ivrig jeger eller turgåer har du nok opplevd at skoene har blitt våte og kalde i løpet av en tur, dette skyldes som oftest at støvelen har behov for vedlikehold. Støvler og sko trenger pleie og omtanke. Uten godt vedlikehold kan de tørke inn, sprekke, trekke vann og se slitte ut.

Tar du vare på støvelen, har du en god og trofast følgesvenn i år etter år. Her er Friluftsmagasinets vedlikeholdstips:

Del

Sist oppdatert: 02.09.2019

Sko og støvler i lær

Det er i hovedsak to typer lær som brukes på fottøy; fullnarvet/glatt lær og nubuck lær. Fullnarvet/glatt lær er den aller beste lærkvaliteten med gode pusteegenskaper og en glatt overflate som gjør den slitesterk og vannavvisende.
Eksempler på støvler i fullnarvet lær er Alfa Bever Perform og Alfa Walk King/Queen.

Lufting

Etter hver tur bør du ta ut innleggsålene. Disse binder mye fuktighet og tørker raskere om de tas ut av støvlene etter turen. Uten sålene tørker også støvlene raskere.

Har du behov for ny såler? Sjekk utvalget her!

Rengjøring

Fjern lissene slik at du kommer til på hele støvelen. Fjern smuss fra læret med en skobørste eller en klut, du kan også skylle fottøyet i lunkent vann. Ved behov kan sålene vaskes med lunkent såpevann.

Tørking

Ikke tørk støvelen i direkte sollys eller ved en kraftig varmekilde, lær er veldig følsomt for direkte varme. Sko og støvler i lær har aller best av å tørke i romtemperatur. Dersom støvlene er våte innvendig kan du stappe de med avispapir og la de stå i et par timer for å trekke ut mye av fuktigheten. Bytt avispapir oftere ved behov.
Støvler tåler ikke å tørke i høye temperaturer, unngå derfor å tørke de foran ovnen, bålet eller andre varmekilder. Læret kan bli sprøtt og krympe, noe som kan føre til at læret sprekker.

Impregnering

Om det er lenge siden støvlene har blitt behandlet eller du har rengjort de vil porene i læret åpne seg og de vil trekke mer vann dersom du ikke impregnerer de. Når du impregnerer støvlene vil porene lukke seg igjen, lærets pusteegenskaper bevares, skitt og smuss vil ikke feste seg like godt og læret vil få bedre beskyttelse.
Til en lærstøvel anbefales det å bruke en voksbasert impregnering, ha gjerne på impregnering i to omganger og la det første trekke godt inn før du legger på et nytt lag. En skobørste egner seg supert til å legge på voks. Bruk gjerne en klut til slutt for å polere støvlene til slutt.

Husk og jevnlig behandle støvlene med voks eller skokrem for å bevare fottøyet. Når du ser læret trekke vann og det blir mørkere felter i læret, er det på tide å impregnere.

Vi anbefaler: Bees Wax og Kiwi skokrem

Sko og støvler i syntetmateriale

Lufting, tørking og rengjøring av sko og støvler i syntetisk materiale gjøres på samme måte som med lærstøvler. Bruk gjerne en god skobørste for å rengjøre fottøyet.

Impregnering

Til syntetiske materialer brukes en sprayimpregnering for å lukke “porene” i stoffet. Riktig impregnering hindrer at fottøyet tar opp vann og gjør at de beholder pusteegenskapene.
Bruk en impregneringsspray og påfør denne iht veiledning på produktet. La impregneringen tørke godt og gjenta impregneringen to til tre ganger. Det kan være lurt å gjøre dette utendørs da impregneringsspray ofte har en sterk lukt.

Når du merker at skoene eller støvlene begynner å trekke vann er på tide å impregnere på nytt. Når fottøyet er godt impregnert vil vannet prelle av i perleform.

Vi anbefaler: Fiberprotector spray

Bestselgende turstøvler

Bestselgende jaktstøvler