Meny
MENY

Er du førstereis på orreleiken?

Orreleik er en intens og spennende opplevelse for store og små – og det er lettere enn du tror!
Her får du våre beste tips for en vellykket orreleik.

Del

Sist oppdatert: 16.04.2020

“Tsjoo-yysch!”, det tuter, svisjer og kan høres på flere kilometers avstand – Den trolske lyden av orrfuglen og morgendisen som ligger over myra er en spennende opplevelse for store og små. Drømmer du om å dra på orreleik? Her er Friluftsmagasinets tips!

Hva er orreleik?

Orrhanene møtes for for å vise seg frem og kjempe for orrhønas aksept. Det er dette som kalles orreleik. Målet er å imponere hunnene som gjerne sitter i trærne og følger med på maktkampen mellom orrhanene nede i myra. Når orrhønene har valg sin hane flyr de ned til hanen slik at han får parret seg med henne. Her er det som i ellers i dyreverden at den sterkeste og flotteste hannen vinner.

Hemmelige spillplasser

Å dra på orreleik er i utgangspunktet en smal sak. Alt du trenger er sovepose, liggeunderlag og et telt, gapahuk eller en tarp. Det er lurt å kamuflere campen så ikke orrfuglen blir forstyrret.

Det viktigste er at du må ha kjennskap til en spillplass. Det er kanskje ikke alle som har en bestefar eller en nær slektning som har god oversikt over orrfuglens spillplasser – dette er gjerne en hemmelighet som går i arv fra generasjon til generasjon. Allikevel er det mulig å finne orrleiker, ofte er større myrer og islagte vann steder der leiken foregår.

Ta kontakt med din lokale jeger- og fisker forening for tips om spillplasser. 

Orreleik

Har du lyst til å se og høre orrhanenes kamp om hønene?

Det er gode muligheter for å høre og se orrfuglene store deler av våren. Det er likevel mest aktivitet på myra i månedsskiftet april-mai. Orrfuglene spiller i skog over hele landet, men svært spredt i Troms og Finnmark.

Orrfuglen foretrekker ro i forkant av leiken. Vi anbefaler at du kommer deg inn til spillplassen kvelden før, da har du god tid til å sette camp og planlegge hvor du skal ligge. Og ikke minst unngår du å forstyrre fuglene som kommer inn for å sette seg i trærne for natten. Ikke tenn bål og unngå støy utover kvelden og natten.

For best å kunne observere orrfugl er det lurt å legge seg i kanten av myra i en gapahuk eller under en tarp, slik at dere ikke trenger å røre mye på dere for å se. Vår erfaring er at vi får se fugl selv uten altfor mye kamuflasje. Det holder ofte å ligge bak litt lyng eller under en tarp.

Kikkert er fint å ha dersom orrfuglen sitter et stykke unna.

Vær tidlig ute slik at dere får den beste plassen ved myra. På kjente spillområder ligger det ofte folk på flere sider av myra.

Små barn kan gjerne være med på orreleik – dette er en super opplevelse for de minste også. Dere vurderer selv om dere ønsker å vekke barnet i løpet av natten.

Hvis dere ikke hører orrfuglen får dere uansett en fin naturopplevelse utendørs.

Og ikke minst, husk noe varmt å drikke, godt å spise, varme klær og og en god sovepose.

Trenger du hjelp til å velge riktig sovepose til orreleiken? Se vår soveposeguide her..


Fakta:

Hva er en orrfugl?

Orrfuglen er en hønsefugl som tilhører de såkalte skogshønsene. Hannen kalles orrhane, er blåsvart med lyreformet hale. Den er cirka 50 centimeter lang og veier 1-1,7 kg. Hunnen er brunspraglete og noe mindre. Det er sjelden orrhønene veier over 1 kg.Fakta:

Hva er en orrfugl?

Orrfuglen er en hønsefugl som tilhører de såkalte skogshønsene. Hannen kalles orrhane, er blåsvart med lyreformet hale. Den er cirka 50 centimeter lang og veier 1-1,7 kg. Hunnen er brunspraglete og noe mindre. Det er sjelden orrhønene veier over 1 kg.


Kjekt å ha på orrfuglleik

  1. Gassbrenner for å lage kaffe dagen derpå
  2. Termos
  3. Turmat
  4. Hodelykt og kniv, noe du helt sikkert får bruk for!
  5. Sovepose
  6. Fjellduk
  7. Telt/Gapahuk/Tarp
  8. Liggeunderlag
  9. APP med lokkelyder fra Norges Jeger- og Fiskeforbund

Appen fra Norges Jeger- og Fiskeforbund kan lastes ned til IOS og Android.

Lukk
Handle for 1500 kroner mer og få gratis frakt!
0 av 1500