Meny
MENY

Hvordan velge telt?

I jungelen av telt der ute er det fort gjort å gå seg vill. Telt finnes i mange varianter, størrelser og prisklasser.

Vi har laget en oversikt og guider deg gjennom jungelen for å finne rett telt til din tur.

Om du ikke vil kjøpe et helt nytt telt, kan du alternativt låne et av venner og familie, kjøpe brukt eller leie et.

Hvordan velge telt
Del

Sist oppdatert: 29.05.2020

Ulike telttyper

De vanligste telttypene er tunneltelt og kuppeltelt.
I tillegg har vi de større og tyngre telttypene lavvo og campingtelt.

Telt-illustrasjon

Hva du bør tenke på ved valg av telt?

Det første du bør tenke på ved valg av telt er hvor mange som skal sove i teltet, om du skal på tur i lavlandet eller på høyfjellet og om det er kort avstand til campen.

Du bør også tenke på om du vil prioritere komfort eller vekt. Store telt med god innvendig takhøyde er mer komfortabel, men har høyere vekt enn mindre telt med lavere innvendig takhøyde.

Før du skal bruke teltet for første gang, er det lurt å sette det opp hjemme slik at du blir trygg på oppsettet, samt at du får sjekket at alle deler er på plass.

Teltstørrelse

Alle teltprodusenter oppgir hvor mange det er plass til i teltet. Ikke ta dette tallet for god fisk, se heller på målene til innerteltet. For best komfort bør du minimum ha plass til 3 liggeunderlag i et 3 personers telt. 

For eksempel bør innvendig bredde, i et 3 personers telt, være minimum 165 cm dersom liggeunderlagene er 55 cm brede. 

Se på liggeunderlagene du skal bruke og ta utgangspunkt i disse når du ser på teltene. En tommelfingerregel, hvis komfort er viktigst, er å velge en teltstørrelse større enn antall personer som skal på tur. Dersom dere er en stor familie, kan dere eventuelt vurdere flere telt.

Bruksområde

Om teltet kun skal brukes i lavlandet trenger du ikke å tenke på vær og vind på samme måte som i høyfjellet, der du må ta høyde for mye vind og dårlig vær. Teltkonstruksjonen og materialene må tåle skikkelig uvær – også snø selv på sommeren. 

Skal du på tur langs kysten med mye svaberg kan det være lurt med et telt som er mest mulig frittstående, da det kan være vanskelig å få festet teltet skikkelig til bakken.

Telt som er laget for høyfjellet i ruskevær er mer kostbare enn telt tradisjonelle turtelt, disse er merket som 4 sesongs telt eller ekspedisjonstelt.

Telt-innganger

Innganger

Mange telt kommer med flere innganger, dette gjelder både kuppel- og tunneltelt. Dette er svært praktisk dersom flere er på tur sammen, slik at man slipper å krabbe over teltkompisen for å komme ut eller inn.

Med to innganger vil du også stort sett ha en inngang i le for vær og vind. Om sommeren vil du kunne få maksimal ventilasjon med to innganger. Du kan også bruke et fortelt til bagasje og et til matlaging.

Vekt og innvendig høyde

Et telt med god innvendig høyde gir mer komfort, men veier ofte mer og kan være mer utsatt for vind. Skal du bære teltet over lange avstander kan vekten på teltet være viktig å tenke på. Hvis du bare skal gå noen hundre meter, er ikke vekt like avgjørende. 

Har du med yngre barn på tur kan teltet bli belastet på andre måter enn vær og vind. Da kan det være verdt å tenke på at såkalte “ultralette” telt ofte er produsert i et tynnere materiale som gjør at det kanskje ikke er like robust mot uvøren bruk.

Ventilasjon og myggnetting

På sommerturen er det viktig med god lufting. Det bør være minst to store lufteventiler i teltet for å sikre god nok ventilasjon. Disse bør ha myggnetting og kunne lukkes helt om det er er mye vind. Som tidligere nevnt har noen telt to innganger som er en fordel på sommerturen da du kan få maksimal ventilasjon.

Hele eller deler av døren på innerteltet bør ha myggnetting, mange telt kommer også med myggnetting i ytterdøren.

Ulike telttyper

Tunneltelt

Tunneltelt

 • God plass
 • Stort fortelt
 • Raskt og enkelt oppsett

Tunneltelt er nok den aller mest brukte telttypen. Tunneltelt kjennetegnes gjerne ved at det er god plass i forhold til vekt, og at det er store fortelt.

Skal dere på en lengre telttur, kan det være en fordel med et stort fortelt. Dette kan man bruke til matlaging i dårlig vær, og er dessuten en perfekt liggeplass for familiens hund. Enkelte tunneltelt leveres med to fortelt.

Tunneltelt er raske og enkle å sette opp. Men du er avhengig av barduner og plugger for å få det til å stå skikkelig oppreist, og det krever større plass for å settes opp enn f.eks et kuppeltelt.

Tunneltelt har ofte lavere innvendig høyde, og er mer følsomt for sterk vind fra siden, sammenlignet med et kuppeltelt.

Noen tunneltelt har skrånende takkonstruksjon ned mot fotenden, mens andre har samme innvendig høyde i hele innerteltet.

Dette kan være noe å ta hensyn til om man er flere i teltet, da det er begrenset areal med full sittehøyde innvendig i en skrånende konstruksjon.

Når du kjøper et nytt tunneltelt kommer dette pakket med løst ytter- og innertelt. Du bør sette opp teltet og montere innerteltet hjemme slik at dette er festet før du skal på tur.

Når innerteltet er montert og festet til ytterteltet er det svært sjelden vi tar dette av ytterteltet igjen. Vi pakker ned teltet med innerteltet fortsatt festet til ytterteltet.

Se våre tunneltelt her …


Kuppeltelt

Kuppeltelt

 • Frittsående
 • God innvendig høyde
 • Ofte to innganger

Kuppeltelt kjennetegnes ved god innvendig høyde, vindstabilitet og at de er selvstående.
Skal du telte på svaberg, i steinete terreng på fjellet eller på trange plasser kan kuppelteltet være valget for deg. 

Et kuppeltelt er frittstående eller selvstående, slik at du ikke trenger å bardunere og plugge teltet på samme måte som et tunneltelt. Det er også enkelt å flytte kuppelteltet etter at det er slått opp noe som gjør det enkelt å finne den perfekte teltplassen.

Innvendig høyde i et kuppeltelt er som oftest høyere enn i et tunneltelt noe som øker komforten.

Sammenlignet med tunneltelt er forteltene på kuppelteltene mindre.
Enkelte kuppeltelt kan knapt sies å ha noe fortelt.

Er utsikten fra soveposen viktig, kan kuppeltelt være noe for deg. Man har da har godt utsyn fra teltåpningen. Teltåpningene er ofte på siden av liggeplassen i kuppelteltet.

Kuppeltelt kan være noe mer krevende å sette opp. Men har du satt opp teltet et par ganger i hagen, så er det ikke så mye verre å sette opp dette enn et tunneltelt.

Konstruksjonen til kuppelteltet gjør at du vanligvis setter opp innerteltet først da teltstengene festes til innerteltet. Deretter festes ytterduken til innerteltet, dette kan føre til at innerteltet blir mer utsatt for vær under teltoppsettet.

En fordel med kuppelteltet er at du kan droppe å montere ytterteltet for å få maksimal ventilasjon når det er varmt.

Se våre kuppeltelt her …


Lavvo

Lavvo

 • Full ståhøyde
 • Romslig plass
 • Mulighet for ovn inne i lavvoen

En lavvo består av en teltduk og en midtstang, og kan være et supert valg om dere er mange som skal på tur. Med full ståhøyde i deler av lavvoen og god liggeplass, er lavvoen manges favoritt.

En lavvo er større i pakkvolum og høyere vekt enn et tunneltelt og egner seg best om man er flere på tur, kan fordele vekten på turfølge eller har kort avstand til campen.
Dersom man må lage mat inne pga dårlig vær synes mange det er tryggere å kokkelere inne i en romslig lavvo med god takhøyde enn i et trangere tunneltelt. 

I en lavvo er det også god plass til tørkesnor i taket for tørking av klær.

Har lavvoen stormmatter og gode muligheter for bardunering, tåler den mye vind også.

Til lavvoer kan man kjøpe vedovner som øker komforten på tur.
Du kan også få kjøpt innertelt og bunnduk til de fleste lavvomodeller.

Se våre lavvoer her …


Campingtelt

Campingtelt

 • Stor plass
 • Flere rom
 • Plass til hele familien

Campingtelt kjennetegnes ved stor størrelse, ståhøyde i hele eller deler av teltet, flere rom og super komfort.

Campingtelt er best egnet i lavlandet sommerstid. Campingtelt er større og veier mer enn de andre telttypene, og passer best på de turene der man får fraktet teltet nærme teltplassen.

I campingteltet er det gjerne plass til både stoler og bord, de har et eller flere vinduer og store åpninger for maksimal ventilasjon og utsyn.

Se våre campingtelt her …


Vintertelt

Vintertelt

 • Robust
 • Tåler alt slags vær
 • Unike detaljer egnet for vinterbruk

Skal du på telttur vinterstid bør du velge et telt som er egnet for dette, spesielt om du skal i høyfjellet. Vintertelting i høyfjellet krever at teltet er konstruert for å tåle all slags vær. Du bør heller ikke dra i høyfjellet på din første vintertelttur, begynn helst i det små..

Les våre tips og triks for en vellykket vintertur i telt her …

Mange vintertelt leveres med stormmatter som gjør teltet mer stabilt i sterk vind dersom man legger snø på stormmattene.
Vintertelt har sterkere materialer i teltduk og teltstenger, og derfor er de ofte tyngre enn telt beregnet for bruk ellers i året.
Du får vintertelt med stangkanaler og stangkopper laget slik at du kan bruke doble teltstenger for ekstra styrke, noe som kan være en fordel om det er fare for mye tung nedbør eller sterk vind. Bardunfester, barduner og pluggfester er laget for å tåle stor belastning fra vær og vind.
Store fortelt er praktisk på vintertelt da man kan grave kuldegrop i forteltet som også fungerer som kjøkken. Tørkesnor og/eller tørkeloft der man kan tørke våte klær er å anbefale.

Vintertelt kommer både i tunneltelt- og kuppelteltvarianter og i ulike størrelser, husk at man gjerne har med mer klær og utstyr på vinterturer så der bør man alltid gå opp en teltstørrelse. 

Lukk
Handle for 1500 kroner mer og få gratis frakt!
Gjelder klimanøytral servicepakke
(levert til nærmeste utleveringssted)
0 av 1500