Meny
MENY

Hvordan velge liggeunderlag til ditt bruk?

Å velge riktig liggeunderlag er viktig for å sikre en god natt søvn og dermed gi en best mulig turopplevelse!

Hvordan velge liggeunderlag
Del

Sist oppdatert: 06.06.2019

Komfort og isolasjon

De to viktigste jobbene et liggeunderlag gjør er å gi mest mulig komfort og å gi best mulig isolasjon. Tykkelsen på underlaget har mye å si for å gi best mulig trykkavlastning og dermed liggekomfort, et tykkere underlag tar også av mot kvist, kvast og ujevnheter i bakken.

Et underlag som har isolasjonsmateriale, og dermed høyere R-verdi, er det beste valget når bakken er kald og rå. Selv med den varmeste soveposen vil du bli kald om du er på tur på høsten eller vinteren med et dårlig liggeunderlag.

Har du med deg et virkelig godt liggeunderlag med høy R-verdi vil du kanskje kunne gå litt ned på komforttemperaturen på soveposen og dermed pakkvolum og vekt.

Trenger du hjelp til valg av sovepose? Les vår guide til valg av sovepose her..

Hva må du tenke på?

For å velge riktig liggeunderlag er det flere ting du bør ta stilling til:

  • Årstider, når skal du på tur?
  • Hva er viktigst, komfort eller vekt?
  • Hvilken type tur skal du på? Fjelltur med begrenset plass i sekken, padletur med kajakk,  sykkeltur eller på en feltseng i lavvoen?

R-verdi

R-verdien forteller noe om liggeunderlagets isolasjonsevne. Jo høyere R-verdi jo bedre isolerer liggeunderlaget. Et liggeunderlag med R-verdi på rundt 3 kan som en tommelfingerregel fungere som et 3-sesongs liggeunderlag. R-verdi på 4.5 eller høyere er et liggeunderlag som også kan brukes på vinterturen.

Det er selvsagt ingen grunn til å ikke bruke et liggeunderlag med høy R-verdi hele året, selv om det er aller viktigst med høy isolasjonsevne når temperaturen er fra null og kaldere.

Samtidig er det mulig å øke R-verdien og isolasjonsevnen ved å bruke flere liggeunderlag, f.eks. et oppblåsbart og et i skumcelleunderlag. I tillegg har man en ekstra sikkerhet i skumcelleunderlaget om det oppblåsbare skulle punktere.

Magasinet “Fjell og vidde” 5/2017 har disse anbefalingene for R-verdier for norske forhold:

  • Lavlandet sommer: 2 til 2.5
  • Sommerfjellet/lavlandet vår og høst: 3 til 3.5
  • Tidlig vår/sen høst: minimum 4
  • Vinter: minimum 5

Artikkelen fortsetter under bildet.

Liggeunderlag ill_1
Liggeunderlag ill_2
Liggeunderlag ill_3
Liggeunderlag ill_1

Komfort

For at turopplevelsen skal bli best mulig er det viktig å sove godt om natta.
Velger du et litt tykkere/større underlag får du bedre komfort. I tillegg til tykkelse er det også viktig å tenke på lengden og bredden på underlaget. Det bør være bredt nok slik at du ikke ligger på utsiden og det bør være noe lengre enn kroppslengden for maksimal komfort.

Vil du ha ekstra komfort på vinterturen, har plass og ikke er redd for hår i teltet er reinsdyrskinn en vinner! Reinsdyrskinn kommer oftest i garvede utgaver, men finnes også i tørka utgave. Husk at reinsdyrskinn til turbruk vil røyte og egner seg ikke inne i hus eller hytte.

Kunne du tenke deg å dra på vintertur med telt? Les våre tips for en vellykket vintertur her..

Tykkelse

Tykkelsen på liggeunderlaget er viktig, men her må du nesten kjenne litt etter selv hva som er viktigst og på hvilke turer du skal på. Sover du på ryggen eller magen er det ikke sikkert du trenger et like tykt underlag som om du sover på siden. Et tykkere liggeunderlag er ofte tyngre og med større pakkvolum enn et tynnere underlag.

Vekt/pakkvolum

Skal du på langtur og bærer utstyret på ryggen er vekt og pakkvolum avgjørende. Mange sverger til skumcelleunderlag som kan festes på utsiden av sekken, mens andre velger oppblåsbare UL (ultra lette) varianter. Men husk: med et underlag som har god R-verdi kan man kanskje velge en litt lettere sovepose.

På kortere turer eller hvis man ikke skal bære underlaget vil best mulig komfort være viktigere enn vekt og volum. Tommelfingerregelen vil da være jo tykkere og større jo bedre. Underlagene som er noe tyngre har dessuten ofte et tykkere ytterstoff, som igjen er mer slitesterkt.

Unngå vond rygg og dårlig turopplevelse – pakk tursekken riktig!  Les våre tips her..

Underlag til hengekøyer

Er du en flittig bruker av hengekøyer på tur finnes det liggeunderlag som er bedre egnet enn andre. Med et liggeunderlag i hengekøyen øker du komforten og isolasjon slik at du ikke blir kald fra undersiden i løpet av natten.

Alle typer underlag kan brukes, men vi anbefaler underlag med “vaffelmønster” til bruk i hengekøyer. De former seg best etter kroppen og gir bedre ventilasjon. Dovrefjell Classic Air liggeunderlag er et godt valg til hengekøyeturen i den varme årstiden.

Hvordan blåse opp underlag

Liggeunderlag med R-verdi bruker ofte dun eller syntetisk fyllmateriale. Det er svært viktig at disse ikke blåses opp med munnen. Isolasjonsmaterialet blir vått og mister en del av isolasjonseffekten. Og aller verst – det er stor risiko for at det kan dannes bakterier, mugg og råte. Derfor må man bruke pumpeløsninger, eksterne eller innebygde.

En av våre leverandører av liggeunderlag, Exped har flere modeller som leveres med Schnozzel Pumpbag som eliminerer dette problemet. Schnozzel er et genialt konsept – selv de tykkeste underlagene pumpes opp på sekunder. I tillegg kan en Schnozzel brukes som en vanntett pakkpose til f.eks soveposen.

God tur!

Bestselgende liggeunderlag!

Lukk
Handle for 1500 kroner mer og få gratis frakt!
Gjelder klimanøytral servicepakke
(levert til nærmeste utleveringssted)
0 av 1500