Meny
MENY

Hvordan pakke tursekken?

Pakking av tursekken kan være en utfordring, men med noen enkle tips og triks trenger ikke tursekken å bli tung som et mareritt med like mye utstyr utenpå som inne i sekken. Det viktigste er at du starter med en sekk som passer din kropp og som passer til ditt bruksområde.

Hvordan pakke tursekken
Del

Sist oppdatert: 21.04.2020

Riktig tursekk til riktig tur

Om du skal gå noen kilometer til et fiskevann eller vandre en uke til fjells er det lurt og få en rutine på pakkingen av tursekken. Pakker du på samme måte hver gang går forberedelsene kjappere og sekken er like behagelig å bære fra gang til gang – kanskje noe tyngre eller lettere avhenging av type tur og varighet.

Det er selvfølgelig ikke alltid du trenger å ha med deg det samme eller like mye utstyr hver gang, men det kommer litt an på hva slags tur du skal på. Skal du gå på hytte til hytte tur om sommeren trenger du kanskje ikke teltet, vintersoveposen eller like mye mat som om du skal gå inn til basecampen for reinsjakta om høsten.

Når du har valgt en sekk som passer ditt bruksområde og din kroppstørrelse kan vi se på noen enkle retningslinjer for pakking av tursekken.

Pakk vanntett

Pakk alltid vanntett, ingenting er så umotiverende og lite koselig som å sette opp teltet for så krype ned i en våt sovepose etter en lang og slitsom gåtur.

Bruk gjerne vanntette pakksekker i ulike farger for enkelt å skille innholdet. Ha soveposen i en egen pakksekk og tørt klesskift i en annen. En tredje kan du ha turmaten i og den siste brenner og brensel.


Størrelse på sekk
Hvor stor sekk skal jeg velge?

Dagstur: 20 – 50 liter
Hytte til hyttetur: 40-70 liter
Helgetur: 50 – 100 liter
Langtur: 100+ liter

Størrelse på sekk
Hvor stor sekk skal jeg velge?

Dagstur: 20 – 50 liter
Hytte til hyttetur: 40-70 liter
Helgetur: 50 – 100 liter
Langtur: 100+ liter


Balanse

Pakk det tyngste utstyret nærmest ryggen og gjerne høyt opp i sekken for å få mest mulig balanse på sekken. Pakk likt på sidene så sekken ikke tipper til en av sidene når den er på ryggen. Ikke pakk for høyt, det er slitsomt om du må gå med krum nakke fordi sekken dytter hodet ditt nedover.

Lett tilgjengelig utstyr

Utstyr du vil ha lett tilgjengelig bør pakkes i sidelommer eller i toppen av sekken. Mange sekker har også åpning til hovedrommet fra utsiden.

Det er kjekt å ha rask tilgang til en varm genser eller ekstra jakke når du tar en hvilepause. Energibarer, drikkeflaske og sjokolade bør også være lett tilgjengelig.

Pakk i sekken, ikke på

Prøv og unngå å feste utstyr på utsiden av sekken. Utstyr som henger og slenger lager gjerne irriterende lyder og tuller til balansen på sekken når du har den på ryggen.

Det eneste som gjerne kan festes på utsiden er liggeunderlag av skumplast, men pakk det inn i en pakksekk eller søppelsekk. Om du absolutt må ha utstyr på utsiden så bruker remmer og stropp det fast til sekken så godt du kan. GPSen og drikkeflaksa kan selvfølgelig festes f.eks til skulderstroppene med en karabinkrok.

Unngå “luft” i sekken

Selv om det ofte går slik, uansett hvor stor sekken er, er det ikke et must å fylle sekken til randen. Dersom du ikke fyller sekken så bruk alle kompresjonsremmer og stram til slik at du får innholdet nærmest ryggen. Unngå luft og ledig rom i sekken, dette vil bedre balansen og gjøre det mer behagelig å bære sekken.

Kokeapparat, drivstoff og brennsel

Pakk kokeapparatet og drivstoffet sikkert slik at det ikke lekker eller blir søl fra drivstoffet. Marerittet er om du skulle få dynket klær og utstyr med drivstoff eller enda værre – få drivstoff i maten. Er du på sommertur anbefaler vi gass til brenneren, da slipper du å tenke på drivstoffsøl.

Mange pakker drivstoff og kokeapparat i en egen pakksekk og bærer dette i en av sidelommene på sekken. Lett tilgjengelig og sikkert mot søl.
Er du i skogen og du har mulighet for bål kan du pakke med den opptenningsved fra den siste bålplassen til den neste i en vanntett pakksekk slik at du er sikker på å få fyr når du kommer frem.
Husk det generelle bålforbudet mellom 15. april og 15. september.

Les grill- og bålvettreglene her..

God tur! :)

Lukk
Handle for 1500 kroner mer og få gratis frakt!
Gjelder klimanøytral servicepakke
(levert til nærmeste utleveringssted)
0 av 1500