Meny
MENY

Hvordan holde varmen i soveposen?

En god natt søvn er ofte nøkkelen til en vellykket tur. Her gir vi deg våre beste tips for å holde varmen i soveposen og dermed sikre deg en god natts søvn.

Etter en lang dag ute på tur er det fantastisk å legge seg i soveposen for kvelden, men lite er mindre trivelig enn å stadig våkne fordi man fryser.

Hvordan holde varmen i soveposen?

En god natt søvn er ofte nøkkelen til en vellykket tur. Her gir vi deg våre beste tips for å holde varmen i soveposen og dermed sikre deg en god natts søvn.

Etter en lang dag ute på tur er det fantastisk å legge seg i soveposen for kvelden, men lite er mindre trivelig enn å stadig våkne fordi man fryser.

Hvordan holde varmen i soveposen
Del

Sist oppdatert: 01.04.2020

Mammut recovery glidelås
 • Soveposen

  Velg riktig sovepose til rett bruk! Det sier seg selv at en sommerpose blir kald sent på høsten. Skal du på vintertur er det lurt å benytte en sovepose laget for vinterbruk! Eventuelt kan du kombinere flere soveposer eller fjellduk for å oppnå ønsket komforttemperatur. En lakenpose er også et godt alternativ.

  Ikke bruk for stor sovepose, hverken for lang eller for bred. Da må kroppen bruke mye energi på å varme opp unødvendig volum. Bruk innstrammingsmulighetene som finnes i nakken og i hetten på soveposen. Låner du bort soveposen din til et barn er det lurt å bruke en stropp for å “korte” inn soveposen.


  Trenger du hjelp til å velge en sovepose til ditt bruk? Les vår guide til valg av sovepose her …

Exped liggeunderlag
 • Liggeunderlaget

  Bruk et liggeunderlag som er beregnet til turen du skal på. Er du på vintertur hjelper det ikke å ha verdens beste sovepose hvis liggeunderlaget ikke matcher. De fleste liggeunderlag oppgir en R-verdi som sier noe om hvor godt det isolerer, jo høyere verdi jo bedre. Oppblåsbare liggeunderlag av en viss tykkelse gir også mer komfort enn tynne skumcelleunderlag. Mange bruker en kombinasjon av oppblåsbart og skumcelleunderlag. Et reinsdyrskinn i tillegg er en absolutt vinner.


  Trenger du hjelp til å velge riktig liggeunderlag? Les vår guide til valg av liggeunderlag her …

Klær i soveposen
 • Klær

  Ha minst mulig klær på deg i soveposen. En overdel og underdel i ull holder ofte, men en tykk ullgenser i tillegg kan også være lurt. Ha også med tykke raggsokker og en balaklava eller lue som du kun bruker i soveposen. Et annet godt tips er å legge en tykk dunjakke over fotenden for ekstra isolasjon.

  Ikke fyll soveposen med våte eller fuktige klær. Du klarer ikke å tørke alt i soveposen likevel og ender opp med å være kald i stedet. Ullsokker og ullvanter kan til nød tørkes i soveposen. Et tips er å legge de i lysken eller over skuldrene, da har du tørre og varme vanter og sokker morgenen etter.

  Se vårt utvalg av ullundertøy her…

Spise før leggetid
 • Legg deg varm og mett

  Dersom du legger deg kald er det vanskelig å få varmen i soveposen. Løp et par runder rundt teltet (hvis været tillater det), ta noen push-ups og sit-ups i teltet for å få varmen i kroppen før du kryper ned i posen. En varm kakao eller et varmt måltid før du legger deg er også lurt. Ikke legg deg sulten. Husk å gå på do, så slipper kroppen å bruke energi på å varme opp ting du uansett skal kvitte deg med. Ikke undervurder en egen tisseflaske, spesielt på vinterturen.


  Pizza på bålet? Les hvordan du gjør det her …

Varmeflaske i soveposen
 • Varmeflaske

  Kok opp vann og fyll på en varmeflaske eller en drikkeflaske. Husk å benytte en flaske som er helt tett og er egnet for varmt vann. Legg flasken ned i soveposen og du har et varmeelement i mange timer. I tillegg har du drikkevann til neste dag.

Lufte soveposen
 • Luft og tørk soveposen

  Er du ute på tur over flere dager er det lurt å få luftet og tørket soveposen på dagtid. Kroppen svetter også om natten og denne fuktigheten legger seg i soveposen. Dette er spesielt viktig om du bruker dunpose, da dunet isolerer dårligere enn fiber når det er vått.


  Lys til å dra på vintertur med telt? Les vår guide til en vellykket vintertur her…

Lukk
Handle for 1500 kroner mer og få gratis frakt!
Gjelder klimanøytral servicepakke
(levert til nærmeste utleveringssted)
0 av 1500